wtorek, 9 marca 2010

SAŁATKA Z TUŃCZYKA z pomarańczą podana na carpaccio z wędzonego łososia


Sałatka z tuńczyka z pomarańczą podana na carpaccio z wędzonego łososia (Dla 1 osoby)

Sos

1 czerwony burak wraz z liśćmi
50 ml jogurtu naturalnego
sól
pieprz

Składniki

50 g wędzonego łososia w plastrach
1 płat glonów nori
10 g ziołowego twarożku
5 zielonych szparagów
100 g świeżego tuńczyka
10 g czarnego sezamu
1 pomarańcza + otarta z niej skórka
skórka otarta z 1 limonki
masło do smażenia
1 łyżka listków świeżego rozmarynu
1 garść sałat kolorowych Dekoracja
krem z octu balsamicznego (gotowy, ze sklepu lub zredukowany na patelni ocet balsamiczny)
1 papryczka peperoncino
sól
pieprz

Sposób przyrządzania

Robimy sos. Liście buraka, te najmłodsze, z samego środka, odcinamy i odkładamy, resztę wyrzucamy. Bulwę buraka gotu-jemy w skórce, obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Startego buraka mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Plastry łososia rozkładamy na płacie glonów nori, smarujemy cienką warstwą serka ziołowego i zwijamy w rulon. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, obieramy, obgotowujemy w osolonej wodzie i szybko hartujemy w misce z lodem, aby nie straciły koloru. Z tuńczyka wycinamy równy, owalny kawałek, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w sezamie oraz w skórkach z pomarańczy i limonki. Smażymy na maśle z rozmarynem, po 10 sekund z każdej strony, tak aby w środku ryba była surowa. Studzimy ją i kroimy na ukośne, półcentymetrowe plastry. Układamy je na talerzu, przekładając cząstkami pomarańczy. Roladę z łososia i nori kroimy ostrym nożem w plastry i również układamy obok tuńczyka. Dekorujemy opłukaną i osuszoną sałatą oraz liśćmi buraka. W tę kompozycję wkładamy szparagi i polewamy sosem buraczkowym, a talerz ozdabiamy kroplami kremu balsamico i, ewentualnie, pokrojoną papryczką peperoncino.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz