wtorek, 2 marca 2010

NALEŚNIKI DYNIĄ NADZIEWANE


Składniki, około 10 naleśników:

2 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni, obranej i bez nasion
100 g sera białego (twarogu)

Sos imbirowy

250 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka świeżo startego imbiru

Ciasto naleśnikowe

100 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
olej roślinny do smażenia

Sposób przyrządzania

* Przygotować ciasto naleśnikowe: do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól, jajka oraz 5 łyżek mleka. Stopniowo dodając resztę mleka, mieszać trzepaczką lub rózgą, aż masa będzie gładka. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
* W międzyczasie przygotować dynię i gotować ją na parze do miękkości przez około 20 minut.
* Przygotować sos imbirowy: do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać miód oraz imbir. Gotować aż sos będzie gęsty o konsystencji syropu, przez około 15 minut. Przelać przez sitko, usuwając tarty imbir.
* Dynię rozgnieść widelcem na puree razem z serem białym, wymieszać z syropem imbirowym.
* Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej małej patelni, każdy na 1 łyżeczce oleju. Posmarować nadzieniem i złożyć w trójkąty. Podawać same lub z dodatkowym sosem imbirowym.

Uwagi:

* Naleśniki z tego przepisu są bardzo delikatne, cieniutkie i miękkie.
Jeśli chcesz naleśniki z trochę większą ilością mąki, skorzystaj z przepisu podstawowego na NALEŚNIKI.
* Nadzienie do naleśników to dynia, ser biały wymieszane z sosem imbirowym. Ja przygotowałam podwójną porcję sosu imbirowego, którym dodatkowo polewałam naleśniki na talerzu - polecam tą wersję szczególnie miłośnikom imbiru i bardziej wyrazistych smaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz