piątek, 26 marca 2010

BROWNIE Z MIGDAŁAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ


Składniki


200g gorzkiej czekolady (70%)
175g masła (pokrojonego w kostkę)
3 jajka
1 żółtko
150g drobnego cukru (do wypieków)
25g kakao
40g mąki
100g białej czekolady (pokrojonej na bardzo drobne kawałki)
50g płatków migdałów



Sposób przyrządzania

Potrzebna będzie kwadratowa blaszka o boku 23 cm.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masło z czekoladą ( i ewentualnie skórką cytryny) topimy w miseczce nad lekko gotującą się wodą ( nie może dotykać wody, powinny topić się na parze). Jajka i żółtko miksujemy cukrem, na puszystą masę. Roztopioną czekoladę i masło przekładamy do masy jajecznej i mieszamy. Przesiewamy kakao i mąkę do masy i delikatnie wszystko mieszamy. Dodajemy białą czekoladę i migdały i znów mieszamy.
Przekładamy masę do blaszki i pieczemy przez 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem - powinno być wilgotne, ale nie surowe (ewentualnie można piec jeszcze 5 minut). Studzimy w blaszce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz