poniedziałek, 1 marca 2010

SERNIK POTRÓJNIE KOKOSOWY

Sernik potrójnie kokosowy
(wg przepisu magazynu "Cheesecakes, baked and chilled" podanego przez Dorotus)

Na tortownicę 26cm
Składniki na spód


90 g dowolnych ciastek kokosowych
125 g ciastek digestive
125 g (pół kostki) rozpuszczonego masła

Składniki na masę serow

325 g serka kremowego, może być śmietankowy
140 g cukru
400 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki Malibu (niekoniecznie)
400 ml mleka kokosowego z puszki
50 g wiórek kokosowych
50 g mąki ziemniaczanej
4 jajka

Sposób przyrządzania

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Za pomocą blendera lub wałka rozkruszyć ciastka.
Masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami. Całość wcisnąć w tortownicę wyłożoną uprzednio folią aluminiową. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ubić razem ser, cukier, kwaśną śmietanę, Malibu, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną na gładką masę. Wbijać po jednym jajku i dalej miksować. Całość przelać do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Piec około 1 - 1,5 godziny (ja piekłam 1,5 godziny), dopóki ser nie będzie porządnie ścięty od góry (nie pieczemy do suchego patyczka!). Schłodzić przez 3 godziny w lodówce, lub najlepiej przez całą noc. 20 minut przed podaniem można polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz