piątek, 19 marca 2010

RYBA PO GRECKU


Ryba w jarzynach znana jako grecka doskonała na zimno, ale na gorąco też smakować bedzie.

Składniki

kilka filetów ryby mrozonej (w zalezności od ilości osob)
4 średnie marchweki
2 średnie pietruszki
mały seler
4 cebule
wiekszy słoiczek koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
olej do smażenia
1/2 szklanki wody
sól
cukier

Sposób przyrządzania

Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w póltalarki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy podsmażamy starte warzywa (marchew, piertuszkę, seler) Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelenię.

W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy zamrożona jeszcze rybę- lekko solimy. Usmazone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw - podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy. Po usmażeniu filetów , smazymy cebulkę na lekko złoty kolor . Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni. Dodajemy listek,pieprz w ziarenkach i ziele angielskie podlewamy znow 1/4 wody, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru.Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą. Gdy warzywa bedą miekkie, ukladamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia.Dekorujemy duzymi gałązkami natki. Najlepiej smakuje po dwóch dniach.

Przepis ten funkcjonuje od wielu , wielu lat... i zawsze zachwyca..

1 komentarz:

  1. Super rybka bardzo pyszna. Dzieki za przepis. Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń