sobota, 6 marca 2010

PASZTET DZIADUNIA


Przygotowanie i pieczenie 2 godz.
* 1 porcja – ok. 125 kcal

Składniki na 30 porcji

50 dag wieprzowiny
50 dag wołowiny
50 dag mięsa drobiowego
30 dag podgardla
20 dag wątróbki drobiowej
1 marchewka
kawałek selera
1 cebula
1 listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
1 kajzerka
2 jajka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Sposób przyrządzania

1. Mięso zalej zimną wodą, zagotuj. Dodaj marchewkę, seler, cebulę i przyprawy. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
10 minut przed końcem duszenia dodaj wątróbkę.

2. Mięso, wątróbkę i warzywa wyjmij z wywaru i ostudź. Przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mielenia.

3. Kajzerkę namocz w pozostałym wywarze. Dokładnie odciśnij i zmiel.

4. Masę wymieszaj z jajkami, przypraw zmieloną gałką, solą i pieprzem.

5. Przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 1,5 godziny w 180 st. C.

Więcej aromatu uzyskasz wykładająć formę na pasztet plasterkami wędzonego boczku. Będzie pięknie pachniał.

Ciekawostka


Nie ma lepszej przyprawy do pasztetu niż gałka muszkatołowa. Polecam szczególnie świeżo startą – ma dużo intensywniejszy smak, za to mniej goryczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz