Przepisy kulinarne, Wielkanocne, Boże Narodzeniowe, Noworoczne czyli na Sylwestra, porady, ciasta, sałatki, desery, zupy, torty, pizzy, drinki, kokteile, zakąski, przetwory - tylko sprawdzone receptury. Najlepsze przepisy kulinarne z całego świata oraz porady kucharskie i zdjęcia potraw, a także komentarze użytkowników.
sobota, 6 marca 2010
PASZTET DZIADUNIA
Przygotowanie i pieczenie 2 godz.
* 1 porcja – ok. 125 kcal
Składniki na 30 porcji
50 dag wieprzowiny
50 dag wołowiny
50 dag mięsa drobiowego
30 dag podgardla
20 dag wątróbki drobiowej
1 marchewka
kawałek selera
1 cebula
1 listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
1 kajzerka
2 jajka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Sposób przyrządzania
1. Mięso zalej zimną wodą, zagotuj. Dodaj marchewkę, seler, cebulę i przyprawy. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
10 minut przed końcem duszenia dodaj wątróbkę.
2. Mięso, wątróbkę i warzywa wyjmij z wywaru i ostudź. Przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mielenia.
3. Kajzerkę namocz w pozostałym wywarze. Dokładnie odciśnij i zmiel.
4. Masę wymieszaj z jajkami, przypraw zmieloną gałką, solą i pieprzem.
5. Przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 1,5 godziny w 180 st. C.
Więcej aromatu uzyskasz wykładająć formę na pasztet plasterkami wędzonego boczku. Będzie pięknie pachniał.
Ciekawostka
Nie ma lepszej przyprawy do pasztetu niż gałka muszkatołowa. Polecam szczególnie świeżo startą – ma dużo intensywniejszy smak, za to mniej goryczki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz