poniedziałek, 22 marca 2010

JAJKA FASZEROWANE


Z nadzieniem z szynki i sera

Przygotowanie 40 min
gotowanie 8–10 min
1 porcja – ok. 180 kcal

Składniki na 8 porcji

8 jajek
15 dag wędzonej szynki
5 dag parmezanu lub innego sera
3–4 łyżki śmietany lub majonezu
1 dymka i szczypior
pieprz
sól

Do dekoracji

liście sałaty
pomidory
szczypiorek

Sposób przyrządzania

1. Jajka umyj, ugotuj na twardo, przestudź, ostrożnie przetnij wzdłuż na pół razem ze skorupką (uważaj, żeby jej nie uszkodzić!), wyjmij jajko, skorupki zachowaj.

2. Jajka i szynkę zmiel albo bardzo drobno posiekaj, wymieszaj z posiekanym szczypiorem (część zostaw do dekoracji), startym serem, śmietaną lub majonezem, przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

3. Przygotowanym farszem napełnij skorupki, złóż je, ściśnij, ułóż na umytych i dokładnie osuszonych liściach sałaty, udekoruj pokrojoną na plasterki dymką, szczypiorem i cząstkami pomidorów, wstaw do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz