poniedziałek, 22 marca 2010

JAJKA NADZIEWANE PASTĄ


Prosty i łatwy przepis na pyszną przekąskę

Przygotowanie 45 min
gotowanie 8–10 min
1 porcja – ok. 130 kcal

Składniki na 8 porcji

8 jajek
25 dag twarogu
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 4 łyżki keczupu
liście sałaty
natka pietruszki
pomidor
pieprz
sól

Sposób przyrządzania

1. Jajka umyj, ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, wyjmij żółtka.

2. Żółtka posiekaj, wymieszaj z twarogiem i koncentratem pomidorowym lub keczupem, utrzyj albo zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli masa jest za gęsta, możesz ją rozrzedzić łyżką majonezu lub śmietany, przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

3. Połówki białek połóż na półmisku, do rękawa włóż przygotowaną pastę, wyciśnij na jajka w miejscu po wyjętym żółtku rozetki masy, na każdej połóż kawałeczek pomidora. Półmisek wstaw do lodówki, wyjmij przed podaniem na stół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz