sobota, 27 marca 2010

AUSTRALIJSKI SZTRUDEL SEROWY ( TWAROGOWY ) Z WANILIĄ


Składniki na 8 porcji

500g. 9% sera
200g. 20-30% śmietany
1 skurka cytryny ( drobno starkowana )
100g. masła
200g. cukru
rodzynki
2 duże łyżki brendi ( nieobowiązkowe )
260g. mąki
6 jaj
3 żółtka
2 d. łyżki oleju
szczypta soli
0,5l. mleka
cukier wanilowy ( 2 d. łyżki ) lub esensji wanilowej 2 her. łyżeczki.

Waniliowy sos dla sztrudla

1 jajko
400ml. mleka
1 d. łyżka krochmalu ziemniaczanego
2-3 d. łyżki cukru
1 d.łyżka cukru wanilowego

Sposób przyrządzania

Rodzynki zalać gotującą wodą, wytrzymać 5 min. i zcedzić wodę. Zalać brendi na 2 h.

Robimy ciasto,.Do ciasta potrzebujemy 200g. mąki, 1 jajko, szczytpta soli, 6 łyżek oleju, łyżka wody. Jeżeli ciasto lipnie do rąk, dodajemy jeszcze trocha mąki. Formujemy z ciasta okrąg, posypujemy mąką, zakręcamy do folii i pozostawamy na jakiś czas w temperaturze pokojowej, dopuki bendziemy przyrzadzali nadzienie do sztrudla.

Nagrzewamy piekarnik do tem. 210 C.

Do nadzienia bierzemy 200g. mała i cukier, skurka cytryny, cukier waniliowy i szczypta soli. Do drugiego naczynia wkladamy ser, 5 żółtek, śmietanę i mąki 60g, wszystko dobrze mieszamy drewnianą łyżką, lub mikserem. Dodajemy wymoczone rodzynki. 5 białek musimy wzbić mikserem na sztywną piane i ostroznie dodajemy do masy serowej.

Bierzemy ciasto i walkujemy jak najcieniej, nakladamy na 2/3 powierzchni ciasta masę serową i ostrożnie skręcamy. ( ciasto jest cienkie może się porwać więc musimy to robić ostrożnie ). Aby końce sztrudla dobrze się sklejiły możemy ich posmarować białkiem. Formę w której bendziemy piec ciasto smarujemy masłem.

Wkładamy do gorącego piekarnika na 15 min. W tym czasie możemy wzbić mleko z 3 żółtkami jajek i po 15 minutach tym sosem polewmy sztrudel. Pieczemy jeszcze około 35-40 min. Dopuki ładnie zarumieni się.

Kiedy sztrudel się piecze możemy przyszykować sos waniliowy. Wszytkie ingrienty składamy do garnka dobrze wymieszujemy i stawiamy na oniu ciagle pomieszując, czekamy aż nasz sos zgęstnieje. Odstudzamy.

Sztrudel podajemy na goraco, polany sosem waniliowym a także z cukierem puderem. Smacznego :))))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz