niedziela, 7 marca 2010

Jaja z wędzonym łososiem i kawiorem wasabi z alg morskich


Składniki, 4 porcje

4 jajka
80 g łososia wędzonego bez ości (najlepiej na wagę, ze stoiska z wędzonymi rybami), ewentualnie łososia paczkowanego
4 łyżeczki majonezu + dodatkowo do serwowania
2 łyżeczki kawioru wasabi (wasabi caviar) o smaku chrzanu
4 gałązki tymianku
świeżo zmielony czarny pieprz (opcjonalnie)

Dekoracja: świeży tymianek
Dodatki: grzanki z chleba razowego + masło


Sposób Przygotowania

Jajka ugotować na twardo (6 minut od zagotowania się wody), odcedzić, zalać zimną wodą, stłuc skorupkę a po kilku minutach obrać.
Położyć jajka na deskę do krojenia i wyciąć górną część. Wycięte żółtko włożyć do miseczki a białko wykorzystać do innego dania.
Jajka przełożyć na talerz, w wycięcie włożyć po 1 łyżeczce majonezu. Łososia posiekać w drobną kosteczkę (z łososia wędzonego na wagę wcześniej wyciąć skórkę i wierzchnią twardszą część filetu).
Posiekanego łososia dodać do miseczki z wyciętym żółtkiem. Wymieszać i powstały farsz włożyć w wycięcia w jajkach. Na wierzch położyć po 1/2 łyżeczki kawioru wasabi z alg morskich i udekorować tymiankiem. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem (opcjonalnie). Nie solimy, bo łosoś wędzony najczęściej jest dość słony. Podawać z dodatkowym majonezem i kawiorem wasabi oraz z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz