czwartek, 29 kwietnia 2010

SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z KASZĄ KUSKUS


Składniki

4 filety z piersi z kurczaka, bez skórki, pokrojone na 24 kawałki
1 żółta i 1 czerwona papryka, oczyszczone i pokrojone na 8 kawałków
sok z 1 cytryny
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

Sos jogurtowy

3/5 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny drobno starta skórka z l/2 cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 4 duże drewniane szpikulce

Kuskus

255 g kaszki kuskus
30 g masła 4 drobno posiekane dymki
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry


Sposób przyrządzania

1 Włożyć kurczaka i paprykę do niemetalowej miski, dodać sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwek, kolendrę i wymieszać.
Przykryć i pozostawić na co najmniej 1 godzinę.
W tym czasie połączyć składniki sosu, doprawić solą i pieprzem, schłodzić.
4 duże drewniane szpikulce namoczyć w wodzie przez około 10 minut.
2 Nagrzać grill do wysokiej temperatury.
Nabić kawałki kurczaka i papryki na szpikulce i grillować przez około 10-12 minut, obracając od czasu do czasu, aż mięso będzie miękkie i przypieczone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz