poniedziałek, 26 kwietnia 2010

KURCZAK ZAPIEKANY W PARMEZANIE


Składniki

30 g pokruszonego białego pieczywa bez skórki (1 kromka białego chleba)
85 g drobno startego parmezanu
2 drobno posiekane dymki
drobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny
55 g stopionego masła
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
4 filety z piersi kurczaka bez skóry
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki

Sposób przyrządzania

1 Nagrzać piekarnik.
W malej misce wymieszać pokruszone pieczywo, parmezan, dymkę, skórkę cytryny, masło i przyprawy.
Nałożyć równą warstwę na każdy filet, przyciskając widelcem, aby dokładnie pokryć masą mięso.
2 Filety ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym i piec przez 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika trzymać w cieple.
Sok z cytryny i pietruszkę wymieszać z sosem pozostałym w naczyniu i polać nim kurczaka.
Od razu podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz