Przepisy kulinarne, Wielkanocne, Boże Narodzeniowe, Noworoczne czyli na Sylwestra, porady, ciasta, sałatki, desery, zupy, torty, pizzy, drinki, kokteile, zakąski, przetwory - tylko sprawdzone receptury. Najlepsze przepisy kulinarne z całego świata oraz porady kucharskie i zdjęcia potraw, a także komentarze użytkowników.
czwartek, 25 lutego 2010
BLOODY MARY - KRWAWA MARY
Skladniki
90 ml Wódki
180 ml soku pomidorowego
30 ml soku cytrynowego
1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
2-3 krople sosu tabasco
1 D soli selerowej
1 D pieprzu
1 D soli zwykłej
1 D = 1 Dash czyli jedno wstrząśnięcie np. butelką, solniczką itp.
Sposób przyrządzania
Składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej z lodem.
Przelać do szklanki. Dopełnić sokiem pomidorowym.
Ciekawostki
Według jednej z wersji, pochodzi od brytyjskiej królowej Marii I Tudor, która była zwana "Krwawą Marią".
Za czasów jej panowania rządy były krwawe. Nazwa jest również związana z kolorem drinka, kojarzącym się z kolorem krwi.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz