
Biszkopt Skladniki
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
Sposób przyrządzania
5 białek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. wsypać do tego szklankę cukru i dalej miksować. Dodawac po 1 zółtku po kolei i miksować. Szklankę mąki przesiać przez sitko. Dodawać po troszka tą mąkę i delikatnie mieszać.
Nie smarować tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni pól godziny.
Masa Skladniki
1 szklanka cukru pudru
2 żóltka (wczesniej umyć jajka i zalać prawie wrzątkiem)
1 maslo
20-30dag owoców (truskawek ale mogą być też np. jagody)
1 i 1/2 galaretki (truskawkowej) na pól litra wody
Sposób przyrządzania
Miksowac cukier z żóltkami i masłem. Owoce lekko poslodzić i utrzeć. Dodac do zmiksowanej masy. Łyżke masy i ciutke owoców zostawić pod galaretki.
Biszkopt przekroić na pól. Na dolną część nalożyć mase truskawkową i przykryć górną częścią biszkopta. Nalożyć na to cienką warstwe (tak posmarować) wcześniej zostawionej masy, wylożyć przekrojonymi na pól truskawkami żeby ładnie wyglądało i załać galaretką. SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz