
Składniki
200g gorzkiej czekolady (70%)
175g masła (pokrojonego w kostkę)
3 jajka
1 żółtko
150g drobnego cukru (do wypieków)
25g kakao
40g mąki
100g białej czekolady (pokrojonej na bardzo drobne kawałki)
50g płatków migdałów
Sposób przyrządzania
Potrzebna będzie kwadratowa blaszka o boku 23 cm.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masło z czekoladą ( i ewentualnie skórką cytryny) topimy w miseczce nad lekko gotującą się wodą ( nie może dotykać wody, powinny topić się na parze). Jajka i żółtko miksujemy cukrem, na puszystą masę. Roztopioną czekoladę i masło przekładamy do masy jajecznej i mieszamy. Przesiewamy kakao i mąkę do masy i delikatnie wszystko mieszamy. Dodajemy białą czekoladę i migdały i znów mieszamy.
Przekładamy masę do blaszki i pieczemy przez 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem - powinno być wilgotne, ale nie surowe (ewentualnie można piec jeszcze 5 minut). Studzimy w blaszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz