
Przygotowanie i pieczenie 2 godz. * 1 porcja – ok. 110 kcal
Składniki na 30 porcji
1,5 kg karkówki
15 dag suszonych śliwek (kalifornijskich)
majeranek
estragon
3 ząbki czosnku
3–4 łyżki oleju
sól
pieprz
Sposób przyrządzania
1. Śliwki opłucz, namocz w letniej wodzie, dokładnie osącz.
2. Mięso opłucz, osusz. Za pomocą długiego, cienkiego, ostrego noża zrób w nim nacięcie. Napełnij je śliwkami.
3. Czosnek obierz, zmiażdż w prasce, natrzyj nim mięso. Natrzyj je też majerankiem i estragonem oraz pieprzem i solą. Posmaruj olejem, zawiń w folię spożywczą, pozostaw na noc w lodówce.
4. Następnego dnia mięso odwiń z folii. Ułóż w brytfannie, piecz ok. 30 minut w piekarniku o temp. 200 st. C, a potem obniż temperaturę do 180–190 st. C i piecz jeszcze ok. 1 godziny.
Karkówkę możesz piec w przykrywanym naczyniu żaroodpornym. Nie wyschnie i będzie soczysta.
Ciekawostka
Oprócz śliwek do nadzienia wykorzystaj także morele. Karkówka zyska nowy smak, a po pokrojeniu w plastry – atrakcyjny wygląd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz