
Składniki
schab bez kości 1 kg
rozmaryn
sól
pieprz
woda
wino białe 1/4 szkl
grzyby, najlepiej prawdziwki 80 dag kapeluszy
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
śmietana 3/4 szkl
Sposób przyrządzania
Schab bez kości umyć, osuszyć i posypać rozmarynem. Posolić, popieprzyć.
W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju i zrumienić mięso.
Do garnka wlać 1/4 szklanki białego wina i 1/4 szklanki wody.
Mięso piec w piekarniku, polewając go wytwarzającym się sosem.
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paski.
Dużą cebulę pokroić w wiórka i podsmażyć na złoty kolor na oleju.
Do tego włożyć grzyby.
Doprawić solą i pieprzem i dusić przez około 1/2 godziny.
Na koniec dodać 3/4 szklanki śmietany i wszystko delikatnie wymieszać.
Upieczony schab pokroić na plastry i wyłożyć na półmisku razem z grzybami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz