
Z nadzieniem z szynki i sera
Przygotowanie 40 min
gotowanie 8–10 min
1 porcja – ok. 180 kcal
Składniki na 8 porcji
8 jajek
15 dag wędzonej szynki
5 dag parmezanu lub innego sera
3–4 łyżki śmietany lub majonezu
1 dymka i szczypior
pieprz
sól
Do dekoracji
liście sałaty
pomidory
szczypiorek
Sposób przyrządzania
1. Jajka umyj, ugotuj na twardo, przestudź, ostrożnie przetnij wzdłuż na pół razem ze skorupką (uważaj, żeby jej nie uszkodzić!), wyjmij jajko, skorupki zachowaj.
2. Jajka i szynkę zmiel albo bardzo drobno posiekaj, wymieszaj z posiekanym szczypiorem (część zostaw do dekoracji), startym serem, śmietaną lub majonezem, przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3. Przygotowanym farszem napełnij skorupki, złóż je, ściśnij, ułóż na umytych i dokładnie osuszonych liściach sałaty, udekoruj pokrojoną na plasterki dymką, szczypiorem i cząstkami pomidorów, wstaw do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz