
Składniki
(4 porcje):
1 kg ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Farsz
Przyprawa maggi
250 g mielonego mięsa
1 mała cebula
1 łyżeczka majeranku
Sól, pieprz
3 łyżki smalcu lub masła
1 cebula
Sposób przyrządzania
Ziemniaki obrać i połowę ugotować, utłuc na puree, ostudzić. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dobrze odcisnąć nadmiar płynu. Do ziemniaków puree dodać ziemniaki surowe, jajko i mąkę. Wyrobić ciasto i podzielić na 16 porcji.
Farsz: mięso połączyć z posiekaną cebulą. Doprawić maggi, majerankiem, solą i pieprzem. Porcje masy ziemniaczanej nadziewać mięsem, formując okrągłe kule. Gotować w posolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia. Smalec stopić, dodać posiekaną cebulę, zeszklić i polewać pyzy.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz