czwartek, 13 maja 2010

KREWETKOWE CIASTECZKA NA SAŁATCE Z CYTRUSÓW


Składniki

50 dkg odwłoków małych krewetek
4 młode cebulki ze szczypiorem
3/4 szklanki sosu Aioli (kliknij)
2 szklanki dobrej tartej bułki
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 pomarańcza podzielona na części
1 cytryna podzielona na części
½ grejpfruta podzielonego na części
sól, pieprz

Sposób przyrządzAnia

W misce wymieszać krewetki, posiekane drobno białe części cebulek, sos Aioli, sól i pieprz. Dolanie wymieszać. Dodać tartą bułkę w takiej ilości aby powstałe „ciasto” pozwoliło się formować nieduże, okrągłe ciasteczka. Na patelni rozgrzać olej, smażyć przygotowane ciasteczka po około 4 minuty z każdej strony. W międzyczasie wymieszać części cytrusów z mielonym imbirem i pokrojonym drobno zielonym szczypiorem, przyprawić lekko solą i pieprzem. Podając sformować z sałatki kopczyk, na nim ułożyć ciasteczka z krewetek udekorowane kleksem sosu Aioli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz